STILI POROK

Ena prvih odločitev s katerimi se parček sreča pri organizaciji poroke je izbira stila poroke. Poznamo klasično poroko, vintage, rustikalno, romantično, elegantno, glamurozno, poroko na obali-plaži, DIY poroko (vse izdelaj sam poroka), industrijsko poroko, Disney poroko in še veliko več, zato bomo opisali nekaj najpogostejših stilov za katere se mladoporočenci odločajo.

 

KLASIČNA POROKA
Pri klasični poroki se mladoporočenci večinoma odločajo za obred v cerkvi in redkeje na kakšnem drugem mestu. Nevestina izbira poročne obleke so najpogosteje obleke A-linije (širše ali ožje). Ženin se prav tako drži klasične, črne poročne obleke. Pri obredu sodeluje več otrok (posipavanje poti s cvetnimi lističi, prinesejo prstane, Biblijo, …). Imajo tradicionalno izmenjavo zaobljub, da ponavljajo besedilo za pastorjem ali duhovnikom.

Poskrbijo, da spomini za vedno ostanejo vidni na fotografijah, zato odštejejo malo več za profesionalno fotografiranje porok.

Pri klasični poroki ne gre brez govora prič, prvega plesa, plesa s starši, nevesta – oče in ženina – mama, poročna torta se reže ob polnoči in seveda metanje nevestinega šopka.

Pesmi za poročno koračnico, prvi ples in glasbo na slavju so klasične.

Neveste se najpogosteje odločijo za bidermajerjev šopek iz vrtnic, glede barv pa se odločajo različno.

VINTAGE POROKA
Poroka v vintage stilu je vse pogostejša izbira bodočih mladoporočencev. Pri vintage poroki se čas zavrti nazaj v obdobje 20-ih – 40-ih let. Ta tema poroke se izraža z oblačili ženina in neveste, pričeskami, jazz glasbo, dekoracijo, starinskimi predmeti, lokacijo kjer se čuti starinski pridih, … Popularni so vintage »kotički« kot na primer kotiček za fotografiranje oz. kabina (gostje se fotografirajo sami, razvito sliko pa prilepijo v knjigo čestitk), kotiček za darila (odprt starinski kovček kamor lahko odložijo kuverte z denarjem ali čestitke), kotiček za tople napitke in pijačo (postreženo in dekorirano v vintage stilu), …

Prevozno sredstvo mladoporočencev je kakšen star avto – »oldtimer« muzejske vrednosti.

RUSTIKALNA POROKA
Rustikalna tema poroke je prežeta s preprostim, »country« načinom življenja in se najpogosteje odvija zunaj, v kakšnem skednju, pod kozolcem ali pod velikim drevesom. Pari se velikokrat odločajo za obred in slavje na isti lokaciji. Prostori so okrašeni z leseno in kovinsko dekoracijo, katerim pa ne manjka preprostih šopkov iz travniških cvetlic. Rustikalne poroke so tipično sproščene narave, kjer pa tudi ne manjka zabave. Neveste se pri poročni obleki odločajo za preprostost, čipko, ohlapne rokavčke, daljše padajoče obleke ali krajše in igrive. Dodatki s katerimi popestrijo videz in fotografije so rjavi kavbojski škornji, okrašeni slamniki s travniškimi rožicami, ročno izdelan nakit iz naravnih materialov, … Pri obleki ženina je toliko več izbere. Pari izberejo med naravnimi odtenki oblek, navadnimi srajcami, karo srajcami, lesenim metuljčkom ali kravato, brezrokavniki, barvnimi naramnicami, …

ROMANTIČNA POROKA
Za ta stil se odločajo romantične duše, ki uživajo v čarobnosti lampijončkov, svečk, lučk in seveda rož, ki so sinonim romantike in ljubezni, vrtnic, ranunkul, zlatic, … Čudovite lokacije za romantično poroko so restavracije v vinogradniškem okolju, velike terase, parki, večja dvorišča, obala, … Romantične poročne obleke so različnih oblik in barv (veliko nevest se odloča za barve rosegold in krem), okrašene s čipko, volančki, tilom,… Nežna glasba pričara posebno vzdušje, svate pa očara ganljiv in romantičen ples mladoporočencev.

ELEGANTNA POROKA
Elegantna poroka je blizu klasičnemu razporedu dogodkov na poročnem dnevu, vendar vsebuje kar nekaj detajlov, ki jo naredijo drugačno. Pri elegantni poroki je vidno sledenje trendom pri elegantni in modni izbiri dekoracij, pogrinjkov, vabil, tiskovin in cvetnih aranžmajev. Lokacije obreda so elegantne dvorane, kjer najpogosteje poteka obred in se nadaljuje tudi slavje. Izbira poročnih oblek se po okusu nevest precej razlikujejo, vendar se držijo smernic, da so obleke dolge, preprosto elegantne s kakšnim bogatim dodatkom, kar še poveča eleganco. Eleganco poroke vse pogosteje dopolnjujejo družice neveste in elegantno oblečeni moški poleg ženina.

GLAMUROZNA POROKA
Glamurozne poroke so za vse pare, ki imajo radi blišč in prestiž. Barve, ki se tu podajo so zlata, srebrna, rosegold, bakrena, … Dekoracije so bleščeče iz dragih kovin, stene in oboki vhodov okrašeni s cvetjem, bogatimi aranžmaji, … prav tako so vabila in ostale tiskovine v bleščečem stilu. Neveste se tipično odločajo za poročne obleke A-linije ali oblike morske deklice, ženini pa so običajno v črnem smokingu s črnim metuljčkom. Popularno je, da imata ženin in nevesta svoje družice ter da so vsi oblečeni enako in v stilu poroke.

Pri samih dogodkih na poročnem dnevu, je glamurozna poroka zelo podobna klasični, kjer se reže torta, se ne izpusti govorov, prvega plesa, plesa nevesta-oče in ženin-mama, metanja nevestinega šopka, …

Vsak stil poroke je lep in poseben, naj vajina poroka izžareva vajin stil, vajin okus, … da bo za vaju kot svate ostala v lepem in nepozabnem spominu.

 

[ux_gallery ids=”1723,1722,1721,1716,1699,1708,1703,1698,1702,1701,1700,1697,1704″ type=”slider” col_spacing=”collapse” columns=”6″ auto_slide=”3000″ image_size=”thumbnail”]

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglej si še druge sorodne prispevke

Poročna vabila

POROČNO VABILO

Poročno vabilo mora vsebovati določene elemente, da bodo vaši svatje vedeli, kaj pričakovati. Pri izbiri poročnih vabil pa tudi imate veliko možnosti.

Preberi več »