7 stopenj ljubezni je sestavni del vsake trdne in neminljive zveze pri katerih pa z vsako stopničko višje rastemo v ljubezni, zaupanju in medsebojni bližini.

1. stopnja: SIMPATIJA
To je eno najlepših in najbolj »norih« obdobij, ko so misli popolnoma zamegljene in neprenehoma osredotočene na osebo, ki nam je všeč. Z mislimi v sedmih nebesih, metuljčki v trebuhu in rdečico na licih izdajamo stanje v katerem smo. Prisotna je velika želja po kontaktu z osebo, do katere čutimo simpatijo. To obdobje je lahko začetek marsičesa lepega in trajnega, lahko pa se zgodi, da mine še hitreje kot se je začelo.

2. stopnja: PRVI STIK
To je stopnja, ko gradimo in delamo na pogumu, da s svojo simpatijo prvič spregovorimo. Prav tako pa je to stopnja v kateri se lahko soočimo s porazom in razočaranjem. To je čas zmedenosti, zaskrbljenosti, čudnega počutja in nenehnega strmenje za tem, da naredimo dober vtis na našo simpatijo. Ravno prvi vtis je zelo pomemben zato je včasih ta stopnja zelo stresna še zlasti, če se zalomi in nam ne gre kot bi želeli.

3. stopnja: SPOZNAVANJE DRUG DRUGEGA
Komunikacija je stekla zato je sedaj že nekoliko lažje, še vedno pa je lahko prisoten kanček začetniške treme. To je čas velikega odkrivanja, ko se želite neprestano družiti in spoznavati drug drugega. Hodita na zmenke, skupaj preživljata ves svoj prosti čas in z največjim zanimanjem odkrivata in spoznavata življenje drug drugega, razvade, navade, hobije, preteklost in prihodnost, praktično prav vse kar pride na misel v želji spoznati se.

4. stopnja: PRIZNANJE LJUBEZNI
Stopnja, ko 100% vesta, da sta ustvarjena drug za drugega in si sploh ne predstavljata življenja drug brez drugega. Čutita navezanost drug na drugega in niti trenutek ne moreta zdržati narazen. Vajini občutki so pristni in končno izrečeta čarobne besede »ljubim te«.

5. stopnja: PLANIRANJE SKUPNE PRIHODNOSTI
To je čas planov za skupno življenje po tem, ko sta si priznala in izpovedala ljubezen in pripadnost. Sta popolnoma sproščena drug z drugim in strmita k skupni prihodnosti. To je čas, ko skupaj načrtujeta prihodnost, se pogovarjata o skupnem življenju, otrocih, načrtujeta kje in kako si bosta uredila skupen dom, skupaj postavljata cilje, …

6. stopnja: ZAKON
Ta stopnja je temelj vajinega odnosa in skupnega življenja. Izraz želje in obljube, da želita živeti skupaj. Drug drugemu dasta zaobljube, izrazita večno pripadnost in odločitev za skupno življenje v dobrem in slabem. Trenutek, ko postaneta eno. Trenutek, ko sprejmeta drug drugega v celoti (dobre stvari, slabosti, pomanjkljivosti…) in sta ne glede na vse pripravljena stati drug ob drugem skozi vse življenje.

7. stopnja: SKUPNO ŽIVLJENJE V ZAKONU
Poroki sledi skupno življenje, kjer pravljica preide v realnost vsakdana. Ko stopimo v zakon in začnemo živeti skupaj, se slej kot prej soočimo s težavami, odgovornostmi, skrbmi, … Pravi pari so tisti, ki spoznajo, da se morajo boriti skupaj. Skupno življenje pomeni, da sta v istem čolnu in kaj doleti enega, doleti tudi drugega. Nastopi stopnja, kjer je testirana resnična ljubezen v trenutkih, ko ni vse rožnato. Takrat se bo izkazalo, če sta resnično sprejela drug drugega takšna kot sta. Tukaj marsikateri zakon razpade, se konča. Tisti, ki ostanejo skupaj skozi prve krize in spoznajo da je skupno življenje »delo«, tam zakon cveti in postaja trdnejši, navezanost in pripadnost drug drugemu pa vse močnejša.

Zapomnita si, da popolnega zakona ni. Povsem normalno je, da se zakonca tudi skregata in se ne strinjata v vsem, je pa pomembno kako se v takih situacijah obnašata in to izražata. Spoštovanje in ljubezen sta temelja na katerih se gradi zakon in zelo pomembno je, da komunicirata, sta iskrena in si popolnoma zaupata, po vsakem prepiru se čim prej pobotata in si odpustita.

Preprosto Biblijsko besedilo nam daje napotek:
»Jezita se, a nikar ne grešita; sonce naj ne zaide nad vajino jezo.« Preprosto, a učinkovito zgladita vsak nemir, prepir in jezo preden gresta spat!

Vsaka stopnja je posamezni test, ki testira vajino čustveno usklajenost, sposobnost komuniciranja, vajine cilje in željo, da odnos gradita. Ljubezen je namenjena, da raste. Oba sta enako odgovorna za vsako od teh stopenj in samo tisti zakonci, ki opravijo ta test oblikujejo čudovito ljubezensko zgodbo, ki ni nikoli pozabljena.